Miksi puhdasvesisäiliöiden puhdistaminen on tärkeää?

29.10.2020

 

Tiedät ehkä, että juomapullosi vesi muuttuu aikojen saatossa limaiseksi, jos et tyhjennä sitä välillä. Ei kovin houkuttelevaa. Sama efekti löytyy myös esimerkiksi liian kauan suihkutiloissa olleilta lasten leluilta. Lue tästä uutiskirjeestä, mitä tämä etovan hajuinen lima oikein on ja miten se liittyy siivouskoneisiin.

 

Mitä lima on?

Porvoon kaupungin terveydensuojelusuunnittelija, Maarit Lönnroth avaa aihetta muistuttamalla, että kaikkialla ympäristössämme on mikrobeja. Kun olosuhteet ovat suotuisat, eli vettä ja ravinteita löytyy, ne alkavat lisääntyä. Bakteerilajeista esim. Pseudomonas-suvun bakteereilla on taipumus levittää limaa ympärilleen. Nämä bakteerit muodostavat niin sanottua biofilmiä pinnoille kosteissa tiloissa. Biofilmi suojaa bakteereja mm. kuivumiselta ja luo kehittyessään kasvualustan aina laajemmalle bakteerikirjolle. 

Lima voi myös olla levää, kuten juomapullo-esimerkissä. Levät eivät tarvitse lisääntyäkseen kovinkaan paljon ravinteita, joten puhtaaseenkin vesiastiaan kasvaa ajan mittaan levää, etenkin jos valo osuu siihen. Sama ilmiö on yleinen akvaarioissa.

 

Onko lima haitallista?

Yllä mainittu biofilmi koostuu usein laajasta kirjosta eläviä ja kuolleita bakteereja, joten on mahdollista, että joukossa on myös tautia aiheuttavia lajeja. Esimerkiksi Pseudomonas aeruginosa -bakteeri voi aiheuttaa infektioita, kuten haava-, silmä-, suolisto- tai hengitystieinfektioita. Kyseisen bakteerin taudinaiheuttamiskyky on kuitenkin heikko, joten ne vaikuttavat ennen kaikkea henkilöihin, joilla on muista syistä heikentynyt vastustuskyky. 

 

Kiva tietää, mutta miten tämä kaikki liittyy siivouskoneisiin?

Siivouskoneissa, kuten yhdistelmäkoneissa, käytetään vettä. Olemme huomanneet, että usein puhdasvesisäiliö saatetaan täyttää edellisen vuoron lopussa odottamaan seuraavan vuoron alkua. Tällainen seisova vesi suljetussa tilassa on bakteerien huvipuisto. Porukka lisääntyy, eikä kukaan halua lähteä pois. Tämä aiheuttaa puolestaan ongelmia ainakin seuraavissa asioissa:
 

  • Tukos: Siivouskoneissa vesi kulkeutuu puhdasvesisäiliöistä koneen eri osien läpi ennen kuin päätyy lattian kautta likavesisäiliöön. Letkut, suuttimet ja venttiilit, joiden läpi vesi kulkee ovat nimenomaan tarkoitettu vedelle. Jos joukossa on paksumpaa tavaraa tai roskia, osat menevät tukkoon, mistä seuraa ongelmia.
     
  • Huoltokustannukset: Joskus tilanne voi mennä niin pahaksi, että koneeseen tulee isompikin vika tai tukosta ei pystytä itse selvittämään. Tällöin joudutaan kutsumaan huoltoliike paikalle ja kone seisoo turhanpanttina kulujen lisääntyessä.
     
  • Huono lopputulos: Jos puhdasvesisäiliössä on bakteerilimaa, hyvin todennäköisesti osa siitä kulkeutuu myös pestävään lattiaan. Etovanhajuisella vedellä peseminen ei puhdista asiakkaasi lattiaa parhaalla mahdollisella tavalla, vaan pahimmassa tapauksessa koneesi kylvää haitallisia bakteereja ympäristöön.

 

 

Miten voin siis estää liman muodostumista?

"Tärkein liman ja bakteerien torjutakeino on pintojen mekaaninen puhdistus, jotta biofilmiä ei pääse muodostumaan ja tietenkin seisovan veden välttäminen", summaa Lönnroth. Mitä kauemmin biofilmi on saanut muodostua, sitä vaikeampi siitä on päästä eroon. Bakteerit tarttuvat huokoisiin pintoihin helpommin kuin sileisiin, jolloin biofilmin muodostuminenkin on nopeampaa.

Tennant-yhdistelmäkoneissa on pyritty varautumaan bakteeriongelmaan mm. tekemällä puhdasvesisäiliön sihdistä niin tiheä, ettei vettä paksumpi aines pääse kulkeutumaan koneeseen ja tukkimaan sitä. Tennant on lisäksi tunnettu myös siitä, että sen osat, kuten tyhjennys- ja imuletkut on helposti saatavilla, jolloin niiden puhtaanapitokin on helpompaa. Myös Tennant-säiliöt ovat sileäpintaisia ja helppoja puhdistaa.

Vaikka yhdistelmäkoneissasi on otettu huomioon monia asioita, että se tarjoaisi parhaimman mahdollisen puhtaustuloksen, on asioita, joihin myös koneiden käyttäjien täytyy panostaa. Nyt siis samalla tavalla, kun aina muistat tyhjentää juomapullosi käytön jälkeen, muistathan myös tyhjentää siivouskoneiden puhdasvesisäiliön ajon jälkeen, sillä bakteerit eivät viihdy kuivassa ympäristössä. Lisäksi säiliöitä olisi siis hyvä myös pestä mekaanisesti harjaamalla tai pyyhkimällä, jotta jo muodostuneet bakteeristot eivät pääse leviämään.