Sairaalat

 

28.9.2020


Siivous sairaalassa




Sairaalat ovat perinteisesti puhtauden perikuvia, ja ne ovatkin yksi useimmin siivotuista kohdetyypeistä. Alla käsittelemme monipuolisia sairaaloita siivouskoneiden ja lattioiden puhtaanapidon näkökulmasta. Toivottavasti opit jotain uutta ja mielenkiintoista, lukuintoa!



1. Luotettava kone


Kuten jo sanottu, sairaaloissa siivotaan jatkuvasti. Keskeytymätön siivoaminen vaatii koneelta kestävyyttä ja luotettavuutta. Kerromme tässä kappaleessa Tennant-yhdistelmäkoneista, sillä niistä meillä on useiden vuosikymmenien kokemus ja tiedämme asiakkaidemmekin arvostavan niiden kestäviä ominaisuuksia.

Tennant-koneissa käytetään kestäviä komponentteja. Esimerkiksi imusuulakkeen runko on valmistettu alumiinista, mikä tekee osista voittamattoman keveyden, lujuuden ja korroosion kesävyyden mittareilla mitattuna. Suomeksi sanottuna siis alumiini on yhtä kestävää kuin teräspalkki ja sitä käytetäänkin paljon autoissa, laivoissa ja lentokoneissa. Sen tärkeimmät ominaisuudet ovatkin kuitenkin ne, etteivät ne ruostu eivätkä väänny.

Ei tietenkään auta, että komponentit ovat kestäviä, myös itse rungon täytyy olla. Tennant siivouskoneiden runko on valmistettu terästä. Säiliöt ovat puolestaan Duramerilla vahvistettua polypropyleenia, mikä tekee niistä elastisia ja siksi kestäviä. Tennant oli aikanaan ensimmäinen alan yritys, joka valmisti siivouskoneidensa rungot rotaatiovalumenetelmällä. Muovista voidaan tehdä tuotteita periaatteessa seitsemällä eri päämenetelmällä, joista tämä rotaatiovalu on yksi. Tällä menetelmällä tehdyt tuotteet ovat kestäviä, sillä esimerkiksi Tennantin yhdistelmäkoneiden rungot ovat yhtenäisiä, eikä niissä ole saumoja. Tennant luottaakin tähän tekniikkaan jopa siinä määrin, että antaa kymmenen vuoden takuun koneidensa rungoille. Tennantin tapauksessa myös puhdasvesi- ja likavesisäiliöt kuuluvat runkoon, jolloin Tennant-omistajana saat takuun sille, etteivät säiliöt ala vuotaa.

Laatuun ja kestävyyteen panostaminen näkyy Tennant-koneissa myös suunnitelmallisessa muotoilussa ja komponenttien sijoittelussa. Otetaan esimerkiksi puhdasvesisihti, jonka tarkoituksena on estää puhdasvesisäiliön epäpuhtauksien kulkeutuminen koneen muihin osiin. Tennantissa ei juuri koskaan jouduta huoltamaan tällaisista asioista johtuvia tukoksia tai vuotoja, sillä sihti on niin tiheä, etteivät aikojen saatossa muodostunut limoitus tai muut roskat kulkeudu pidemmälle koneen sisuksiin vahinkoa aiheuttamaan.

Alussa mainitsimme myös harjat. Ne ovatkin yhdistelmäkoneiden oleellisin tarvike ja työkalu. Jos olet joskus joutunut vaihtamaan siivouskoneeseen harjat ennen kuin varsinainen kuluminen on edennyt tappiinsa, olet ehkä tutustunut vanhanaikaisiin harjojen lukitusjärjestelmiin, jossa harjan sisällä kulkee tuki


2. Monipuolinen konekanta


Sairaalat ovat suuria laitoksia, joissa on monenlaisia tiloja. Näin ollen myös siellä lattioita siivoavat siivouskoneet ovat monimuotoisia. Yhdessä sairaalassa voidaan helposti käyttää suuria yhdistelmäkoneita tai siivouskonerobotteja suurten pinta-alojen, kuten aulojen ja käytävien puhtaanapitoon, keskikokoisia tai pieniä yhdistelmäkoneita osastojen ja potilashuoneiden siivoamiseen, imureita pienissä tiloissa ja lakaisukonetta parkkihallissa.

Lue lisää: Millä koneilla siivotaan parkkihalleja ja mitä erityispiirteitä niissä on?

Helpointa tällaisen konekannan kehittäminen ja ylläpito on yhden toimijan kanssa, jonka kanssa yhteistyö sujuu. Paitsi, että henkilökemiat toimivat ja hinta on oikea, kannattaa aina muistaa myös pitkän aikavälin kustannukset. Onko edullinen kone kahden vuoden ajan hyvä ratkaisu, vai saako vähän kalliimmalla ajettua kohteessa viisi tai jopa kymmenen vuotta? Ja aina, kun siivotaan usein ja koneiden täytyy olla toiminnassa alati, on hyvä katsoa, että myös huolto toimii. Jos konetta ei saada sekunnissa kuntoon, auttaa sijaiskoneen saaminen hoitamaan työvuoron loppuun.


3. Robotit avuksi


Sairaalat ovat olleet ensimmäisiä kohteita Suomessa, joissa siivouskonerobotteja on testattu. Tämä on ehkä luontainen jatkumo muutenkin teknologia- ja innovaatiopainotteiselle toimitaympäristölle, esimerkiksi leikkausrobotteja on ollut käytössä jo verrattain kauan aikaa. Siivouskonerobotit soveltuvat sairaalakäyttöön hyvin, sillä ne ovat parhaimmillaan avonaisissa ja avarissa tiloissa, kuten suurissa auloissa ja käytävillä. Tällöin kaikkein yksinkertaisin työ siirtyy kokonaan koneelle ja ihminen voi toteuttaa haastavampaa siivousta paikoissa, joissa ei koneellisesti voida siivota.

Jo jonkin aikaa sairaalakäytössä ollut Adlatus-robotti tunnistaa laser- ja 3D-sensoriensa ansiosta tielleen osuvat esineet ja ihmiset ja osaa väistää niitä. Sillä on myös oma telakka, johon se osaa itse mennä tyhjentämään ja täyttämään säiliönsä sekä latautumaan.


4. Melun vaikutus terveyteen


Melu on kuulolle haitallista tai häiritsevää sekä ei-toivottua ääntä. Jos olet metallimusiikin suurkuluttaja, nautit musiikista kovallakin äänenvoimakkuudella. Joku toinen ei ehkä ole samaa mieltä asiasta ja pitää koko musiikkigenreä meluna. Lähtökohtaisesti siivoaminen ja siivouslaitteiden, kuten imurien tai yhdistelmäkoneiden ääni ei herätä ehkä suuressa yleisössä suuria positiivisia tunteita. Tämän vuoksi etenkin sairaalassa siivouskoneiden aiheuttamista äänistä voi olla joillekin potilaille haittaa. Varsinkin pitkäaikainen melu voi aiheuttaa univaikeuksia, masennusta, korkeaa verenpainetta tai jopa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Aina melua ei edes huomaa, kuten nukkuessa, vaikka sillä silti on vaikutus kehoon. Stressihormonin tuotanto nousee, jonka vaikutuksesta myös verenpaine kipuaa ylemmäs ja sydämen lyöntitiheys kasvaa.

Siivouskoneissa tulisikin yhtenä ominaisuutena kiinnittää huomiota äänenvoimakkuuteen. Suurista äänenvoimakkuuksista kärsivät paitsi koko päivän koneiden kanssa työskentelevä koneen käyttäjä, myös välillisesti jonkin vaivan vuoksi sairaalassa oleva potilas tai leikkausta suorittava kirurgi. On olemassa erityisesti laitoskäyttöön suunniteltuja yhdistelmäkoneita, joilla saadaan nappia painamalla vähennettyä koneesta syntyvän äänen määrää. Esimerkiksi Tennant T300, T500 ja T600 koneissa on tällainen Quiet Mode, toiminto, joka vähentää äänenvoimakkuutta 65 dBA:sta 58 dBA:aan. Lukuina tämä ei vaikuta suurelta harppaukselta, mutta käytännössä eron kuulee heti. Kun Quiet Mode on päällä, imumoottorin nopeus hidastuu, ja jos jollakulla on asiaa koneen käyttäjälle, he voivat puhua samaan aikaan, kun käyttäjä siivoaa, eikä laitetta tarvitse pysäyttää keskustelun ajaksi.


5. Kuivien käytävien merkitys


Sairaaloissa korostuu puhtaan ja kuivan lattian merkitys. Sairaaloiden käytävillä ja muillakin lattiapinnoilla kävelee kaikenkuntoisia potilaita ja omaisia, mutta niitä pitkin juoksevat toisinaan myös henkilökunta esimerkiksi elvytystilanteissa. Kukaan ei tietenkään halua, että he joutuisivat tarkoin valikoimaan askeliaan. Lattian täytyy siis pesun jälkeen olla mahdollisimman kuiva. Tätä varten yhdistelmäkoneet on alunperin keksittykin. Ne levittävät vettä, pesevät lattian ja kuivaavat pinnan mennessään. Jos haluat, että kaikki vesi poistuu pesun jälkeen lattialta, paras kuivaustulos syntyy parabolisella, eli ohuen kuunsirpin muotoisella imusuulakkeella. Muodon ansiosta imumoottori imee veden ja lian lattiasta tasaisesti koko imusuulakkeen alalta, eikä lattiaan jää rantuja.

Toinen syy, miksi lattiapinta voi olla liukas, ovat pesuainejäämät. Tällaiset ylimääräiset partikkelit kengänpohjan ja lattiapinnan välissä liukastuttavat askelta. Huomaat sen parhaiten ollessasi suihkussa. Jos lattialla on paljon saippuaa, noteeraat sen askelluksessasi kyllä. Paras ratkaisu, minkä me tiedämme pesuainejäämätöömyyteen on se, ettei pesuainetta käytä lainkaan. Esimerkiksi Tennant ec-H2O sähkömuunnellulla vedellä voidaan pestä lattioita yhtä tehokkaasti kuin perinteisillä pesuaineilla, mutta se ei jätä jälkeensä mitään ylimääräistä.


Yleisimpiä sairaalakäytössä olevia koneitamme ovat


Tennant T300 yhdistelmäkone

Tennant T7+ yhdistelmäkone

Tennant T12 yhdistelmäkone

Adlatus CR700 yhdistelmäkonerobotti